Skip to main content

Petai Jeruk: Busuk Tapi Sedap


Sapa suka PETAI?
Suka petai mentah ke petai jeruk?
Aku suka kedua-dua nya

Apa saja masakan berasaskan Petai, semua aku layan
Tapi aku jarang beli petai kat rumah sendiri
Selalunya stok petai dibekalkan oleh Ma Ayah dari kampung

Ayah akan kait petai di kebun
Kopek buang kulit dan simpan dalam bekas
Bekas tu di lapik dengan kertas/tisu atas bawah
Nanti Ma Ayah akan bawak datang waktu melawat anak-anak di Nilai
Itu lah kasih sayang ibu ayah kepada anak-anak nya
Mampu kah kita membalas jasa mereka?
huhu *sebak*

okey..

Nak kongsi cara buat PETAI JERUK

Bahan-Bahan:

Petai 
( dicelur/rebus sekejap tanpa kopek kulit)
Garam
Asam Keping
Air
Bekas bertutup
Cili Padi - ikut suka

Cara-caranya:

1- Petai yang di rebus/celur tadi di kopek
Kulit putih tak perlu buang

2-  Masukkan dalam bekas, masukkan air tutup paras petai

3- Tabur garam, bubuh asam keping dan cili padi

4- Tutup rapat bekas dan simpan dalam peti bahagian bawah

5- Dalam 4/5 hari dah boleh makan

Aku suka picit cili padi tu dalam nasi
pedas meletop tu yang best

Selamat Mencuba




Comments

SIQAHIQA said…
Siqah tak makan petai.. Hihi. Kalau ada petai dalam sambal udang petai, ambik udang je :D
paridah said…
SEDAPNYA PETAI JERUK MUDAH JE BUAT SENDIRI
Irfa said…
Siqah..
wah, untung lah sapa yang makan sambal udang petai dengan awak
dia dapat kaut petai banyak2
hihi

kak P..
selalu nya mak yang buat la
bawak balik botol besar dari kampung, hihi

Popular posts from this blog

Cara Mudah Kilatkan Perhiasan Perak (Silver) Yang Kusam

eh! tajuk macam skema sangat kan? SALAM JUMAAT untuk semua okey, ni pun citer minggu lepas korang nampak tak? betapa malasnya aku nak apdet blog sejak lepas raya banyak citer nak kongsi, tapi malas nak mengarang, huhu minggu pertama masuk keje lepas raya tu ada jualan murah macam2 barang ada sapa kenal aku mesti tahu yang aku takkan beli benda mahal lagi murah, lagi bagus tak cantik pun jadi cantik disebabkan harganya murah hahaha semua pakat berebut beli antara barang yang menarik hati aku ialah silver bracelet ni tapi barang lama, dah kusam dan tak berkilat kengkawan yang beli kata 'ko beli je, murah sangat nih. nanti beli cecair pencuci silver, kilatlah ni' so aku beli lah 5 set nape tamak sangat ni? sebenarnya aku ada agenda tersembunyi tungguuuuu yang ni antara yang masih berkilat sikit ada 1 set tu takde sapa nak ambik ko tolak kat aku, aku tolak kat ko last2 aku je lah yang ambik   aku ambik sebab nak

Letak Ubat Ulser DiBibir Batal Puasa Tak?

bulan posa ni kan,aku kurang minum air..yelah,dapat minum lepas berbuka je,mana boleh minum waktu siang hari.itupun paksa diri abiskan minum atleast 1 liter sebelum tido.sahur minum lagi.betul ke tidak cara ni aku pun tak pasti..dahlah aku ni selalu kena ulser kat bibir.tu hari yang naik 3 biji dalam mulut tu seminggu lebih jugak baru baik.siksa wooo.. ni pun ada tanda2 nak kena lagi.dia punya penyebab senang je..tengah2 sedap makan,tetiba tergigit bibir..permulaan kat situ la.esoknya dah tumbuh.huhu.bukan aku tak hati-hati tapi kalau nak kena tu tetap jugak kena. so ni aku google masa kena ulser kat bibir tu.lupa nak publish.nak delete sayang la pulak.boleh jadi rujukan masa akan datang. entahlah..aku tak makan @ minum masa tu cuma letak ubat tu je..kalau batal jugak aku ganti la nanti.what 2 do. sumber dari sini Soalan: Batal atau tidak puasa - sapu ubat pada bibir kerana ulcer Assalamualaikum Saya sakit ulcer di tepi bibir dan saya telah letak ubat ditepi bibir saya. Adaka

Bila Depan Rumah Jadi Port Kucing Berak

Hai Blog Lama tak singgah, syukur masih ingat password, haha Okey, ini post kat FB tadi, saja post kat Blog pulak, rindu nak update blog Ini kisah taik kucing, haha yang putih2 bertaburan tu sabun serbuk ye, bukan salji, haha semai balik bayam brazil ni,yang semai semalam terpaksa buang, geli pulak aku bila terbayang taik nya, oh aku letak sudu plastik sebagai usaha mengelak dia berak lagi kat situ Emmmm Dah lama aku tak bercerita tentang masalah negara yang aku alami, iaitu masalah depan rumah yg di jadikan toilet oleh kucing2 terbiar di taman ni. Tiap pagi sebelum keluarkan kereta, tahap wajib kena ceduk buang taik dulu Tak bercerita bukan sebab dia dah insaf tak berak situ, tapi sebab aku malas nak peningkan kepala. Dia berak, aku ceduk buang. Aku ceduk buang, dia berak lagi. Begitu lah kesah sampai abang Jamil mampus, hehe Beberapa hari lepas aku ada terbaca pasal tips TuanKHM, dia tabur sabun basuh jenis serbuk di tempat kucing berak. So aku pu