Thursday, December 20, 2012

Mas Kahwin Mahal..Tapi?



Aku gelak dulu,korang boleh follow kalau nak
jumpa ni dalam blog yatiechomel
harap tuan punya tak marah ^_^
nak share kat blog sebab suka sangat

hantaran aku masa tahun 2000 
biasa2 je untuk zaman itu
tak mahal tak murah
'harga pasaran'
eh ingat ayam ke?

zaman sekarang hantaran boleh beli keta sebijik
itu kisah hantaran
belum masuk bab katering
bab pelamin anganku musnah
pakej bulan madu
gambar pre-wedding
khemah pengantin
dan sebagainya

pssssssstt isnin hingga jumaat dah bangun awal
sabtu ahad kasi can la bangun lewat sikit
tak gitu ?

18 comments:

4feet8 said...

haha..tula. ada gak terbaca kat FB ritu..hantaran tinggi2, tp bekpes kul 12 tghr. itupun nasib masak sendiri..
kalau mkn kat luar? rasa rugi je meminang awal2..kihkihkih

nur anis said...

tu lah kan..lepas kahwin, hutang keliling pinggang....

m.u.l.a.n said...

ya ada betolnya kata UAI tu.. tapi kami kat pahang mas kawin rm22.50 je sampai sekarang ni.. so kena tolak orang pahang ni heheee...

Irfa said...

#4feet8..
itu hanya sebagai gurauan tapi kalau ada yg terasa tu nasiblah kan ;)

#nur anis..
kalau tgk sekarang ada satu siaran kat tv ttg bagaimana majlis kahwin orang2 kaya..yang menengoknya orang2 biasa je.boleh makan ati ooo..tp bagi yg tak mampu buatla ala kadar jgn sampai berhutang keliling pinggang semata2 nak gah dimata org

#mulan..
oh okey..kalau saya dulu hantaran dengan mas kawin kira sekali..
rasanya lain negeri lain cara

bangsawan nilai said...

kenapa kita suka banding dgn dulu-dulu.
eh...
dulu hantaran tak tinggi.
dulu rege brg murah je
dulu aman je
dulu muda2 dh kawin, tak makan gaji pun boleh hidup.
hadapilah kenyataan. mungkin masa depan,
udara pun kena bayar ha ha ha

Irfa said...

#bangsawan nilai..
best kot mengenang masa lalu :)

Cikja said...

aku ada share gak kat fb...komen aku pompuan sekarang mmg tak sempat buat sarapan suami sbb pkl 10 dah sampai tempat kerja dah..huhuhu...hihihi..kan kan ..*paksa org setuju*...

faraherda.razalan said...

Eh, ape yg ustaz dok ngate tu bukan sy ye? Weeeee~

Norhaizan hakim said...

Teringat sorang jiran yg merungut hantaran yg diminta pihak perempuan berbelas ribu kerana anak dara tu seorg pensyarah.Masaalahnya anak jantannya belum ada kerja...heran betul..kalau belum keja,apa pasal gatal nak meminang anak dara orang???

Irfa said...

#CIKJA..
tapi kalau laki pun bangun lewat tak guna buat sarapan..baik masak lunch terus ;)

#FARA..
eh taklah..ustaz tu tak kata sapa2 so tak yahla nak terasa ye.hihi

#KAK ZAN..
kdg2 mak ayah pun salah jugak.kalau dah tahu bakal menantu x mampu takyahla letak tinggi2.agaknya mmg sengaja letak tinggi supaya paham2 sendiri sbb nak tolak terus tak sampai hati.susahnya bila anak pompuan nak sgt kawen w,pun tau pihak lelaki belum ada kerja.tak bagi kang takut lari rumah.tu yg jadi kes bertunang sampai bertahun2.kepada si lelaki,kalau dh belum mampu jgn gatal nak meminang anak dara orang.tak gitu?

Sweetie said...

Aduhai Irfa, takut mengenangkannya... lebih-lebih lagi kalau ada ramai anak lelaki... bayangkan kalau ada 5 orang, berapa banyak nak 'mengantar' tu...

Nick Nashram said...

lagi satu wang hantaran skng ni bergantung pada tahap akademik..kalo yg ade phd lagi la tggi..huhu

p/s : bila tiba masanya blog ni pun akan direview :)

me shuhada said...

Alamak, terasa. Seb baik dh ank 3.. suami redo je la bab mkn lmbt tu ye. Ampunnn...

aNIe said...

Salam Irfa...selalunya hantaran yang tinggi org melayu kita ni...mas kahwin murah je... tapi akak dulu hantaran murah je...tp sesekali lepas subuh golek2 lagik sarapan kat luar... nak manja2 di hujung minggu...

Eedi Aziz said...

hah...tu dia UAI....ustz fav...wtheva pun thnks sudi singgah keladang "Pengemis cinta"

Chekgu Azrine said...

hehe..ttba rsa pedas sbb termkn cili..hehe

zila norazila said...

singgah sini dan follow..:) nice blog

Anamarza Sue said...

Tak termasuk list..hihih hantaran sikit je bangun memang dah terbiasa awal sbb anak-anak pun mmg bangun seawal subuh pg