Friday, April 12, 2013

Diet Darah Jenis AB

# Semalam naik penimbang,masih angka sama sejak 2 bulan lepas.Naik tidak,turun pun tidak.huhu

Malam-malam sebelum tido suka belek majalah SHAPE ni.hihi(aku tak beli pun,dapat free.itupun keluaran lama,tahun 2012 tapi ada aku kesah?bukan isu lapuk pun..benda sama je dia ulang)


Shape Malaysia keluaran Ogos 2012
Untuk Rujukan Diri Sendiri.Sumber dari SINI

The Blood Type Diet was created by Dr. Peter D’Adamo to help individuals to become healthier, age gracefully and reach their ideal weight. The basic premise behind the diet is that your blood type determines how food is metabolize by your body. D’Adamo outlines specific foods to avoid based on your blood type. These are the foods that interact with your blood in such a way that leads to an acidic condition. When the body becomes too acidic, it can lead to a range of health problems.
The AB blood type is thought to be more complicated than the other blood types. It combines some of the vulnerabilities of both the Type A and Type B blood types. Here are the specific foods that an individual with Type AB blood should avoid.

1. Meats to Avoid

This blood type does not have sufficient stomach acid for digesting and metabolize animal protein. Meats to be avoided by this blood type include chicken, beef, ham, pork, veal and bacon. Recommended protein sources are lamb, rabbit, mutton, turkey, tofu and a wide range of seafood.
Chicken is especially problematic for this blood type because it contains lectin in its muscle tissue that can potentially lead to autoimmune disorders. Turkey can be used to replace chicken as it does not have the same effect.

2. Dairy Products and Health Issues

Individuals with Type AB blood are prone to mucus excess. If this is your blood type, watch for sinus attacks, respiratory issues or ear infections. In that case, you may want to cut out specific diary foods such as butter, American cheese, whole milk, provolone cheese and Parmesan cheese.

3. Type AB Blood and Wheat Products

Type AB individuals should limit their consumption of wheat products. This is especially the case if weight loss is an issue or if you are prone to mucus production. Occasional consumption of wheat products is okay. Better replacements include rye, rice and oats.

4. Fruits to Avoid

Although most fruits are healthy for this blood type, a few should be avoided. Mangoes, bananas and guava, for example, are on the avoid list. Oranges are especially forbidden for this blood type because they irritate the stomach. Grapefruits may be eaten in place of oranges; they have an alkali-zing effect in the body after they have been digested.

5. Vegetables to Avoid

Type AB individuals may eat a wide range of vegetables. The ones on the list of foods to be avoided create an acidic condition in the body. The specific vegetables to avoid include avocados, lima beans, radishes, artichokes, green peppers, red peppers and yellow corn.

6. Oils to Eliminate

The highly beneficial oil for this blood type is olive oil. The oils to avoid include corn oil, cottonseed oil, sunflower oil, sesame oil and safflower oil. The oils that have a neutral effect on the body for this blood type are canola oil, peanut oil and linseed oil.
Dalam Bahasa setelah di google translate

Jenis Darah Diet telah dicipta oleh Dr Peter D'Adamo untuk membantu individu untuk menjadi lebih sihat, umur anggun dan mencapai berat badan ideal mereka. Premis asas di sebalik diet adalah bahawa jenis darah anda menentukan bagaimana makanan dimetabolismakan oleh badan anda. D'Adamo menggariskan makanan tertentu untuk mengelakkan berdasarkan jenis darah anda. Ini adalah makanan yang berinteraksi dengan darah anda dalam apa-apa cara yang membawa kepada keadaan berasid.Apabila badan menjadi terlalu berasid, ia boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan.

AB jenis darah dianggap lebih rumit daripada jenis darah yang lain. Ia menggabungkan beberapa kelemahan kedua-dua Jenis A dan jenis darah Jenis B.Berikut adalah makanan tertentu bahawa individu dengan Jenis AB darah perlu dielakkan.

1.Daging Elakkan

Ini jenis darah tidak mempunyai cukup asid perut untuk mencerna dan metabolizing protein haiwan. Daging yang perlu dielakkan oleh jenis darah ini termasuk ayam, daging lembu, ham, daging babi, daging anak lembu dan daging. Sumber protein yang disyorkan adalah kambing, arnab, kambing, ayam belanda, tauhu dan pelbagai makanan laut.

Ayam amat bermasalah untuk jenis darah ini kerana ia mengandungi lectin dalam tisu otot yang yang berpotensi boleh membawa kepada gangguan autoimun. Turki boleh digunakan untuk menggantikan ayam kerana ia tidak mempunyai kesan yang sama.

2.Produk tenusu dan Isu-isu Kesihatan

Individu yang mempunyai Jenis AB darah terdedah kepada lebihan lendir. Jika ini adalah jenis darah anda, menonton untuk serangan resdung, isu-isu pernafasan atau jangkitan telinga. Dalam kes itu, anda mungkin mahu untuk memotong makanan diari tertentu seperti mentega, keju Amerika, susu, keju Provolone dan keju Parmesan.

3.Produk Gandum

Jenis AB individu perlu menghadkan penggunaan produk-produk gandum. Hal ini terutama berlaku jika berat badan adalah satu isu atau jika anda terdedah kepada pengeluaran mukus. Penggunaan sesekali produk gandum adalah okay. Penggantian yang lebih baik termasuk rai, beras dan oat.

4. Buah-buahan untuk Elakkan

Walaupun kebanyakan buah-buahan yang sihat untuk jenis darah ini, beberapa harus dielakkan. Mangga, pisang dan jambu, sebagai contoh, adalah dalam senarai dielakkan. Oren terutama dilarang untuk jenis darah ini kerana mereka mengganggu perut. Grapefruits boleh dimakan di tempat oren, mereka mempunyai kesan alkalizing di dalam tubuh selepas mereka telah dihadamkan.

5. Sayur-sayuran untuk Elakkan

Jenis AB individu boleh makan pelbagai sayur-sayuran. Orang-orang yang dalam senarai makanan yang perlu dielakkan mewujudkan keadaan berasid dalam badan. Sayur-sayuran tertentu untuk mengelakkan termasuk avokado, kacang lima, radishes, artichoke, lada hijau, lada merah dan jagung kuning.

6. Minyak untuk Hapuskan

Minyak yang sangat bermanfaat untuk jenis darah ini adalah minyak zaitun. Minyak untuk mengelakkan termasuk minyak jagung, minyak kapas, minyak bunga matahari, minyak bijan dan minyak safflower. Minyak yang mempunyai kesan neutral pada badan untuk darah jenis ini minyak canola, minyak kacang dan minyak biji rami.

~*~*~*~*~*~*~*___________________________________________*~*~*~*~*~*~

# sebenarnya dalam banyak2 plan diet..ada yang kira carb,kira kalori,Atkin,7 day Detox bla bla bla..aku rasa kita kena ikut jenis darah.(jangan sentap kalau pendapat kita tak sama).Darah aku jenis AB..so contoh kat atas tu mengikut jenis darah aku.Darah kita berbeza walaupun datang dari family yang sama.Sebab tu dalam satu family,makan benda yang sama tapi ada yang size S,M,L,XXL..jadi mungkin kerana jenis darah berbeza menyebabkan kita tak sesuai dengan apa yang kita makan?emm...

apa komen korang?

11 comments:

  1. kalau saya tak cukup darah, saya minta darah akak eh? hehehe
    Darah kita jenis yang sama...=)

    ReplyDelete
  2. ada benar jugak tuh..kekadang kadar metabolisma seseorang jugak faktor kepada bentuk tubuh seseorang..kalau kadar metabolisma tggi..mkn byk pun tak gemuk..jels tul org mcm gitu

    JM darah jenis OOoooo...heeee

    ReplyDelete
  3. wah memang boleh geng ni kak pun AB jg.

    ReplyDelete
  4. Adoi...seme pun tak boleh. Hahahahahaha.....Pttlah aku berangi je. Seme tak ley terima makanan yg berasid. Hahahahaha...

    Tapi, darah aku darah A. Boleh dikategorikan sama ke beb?

    ReplyDelete
  5. darah akk B, sama ke x erk diet dia? :D

    ReplyDelete
  6. Irfa, you all muda lagi msti senang nak turunkan berat badan sebab metabolisma masih rancak , aunty ni hanya nak buang 5 kilos pun susahnya.maklum dah aged, susah nak turun.masa muda dulu my weight never exceed 50.kekal 49-50 , now bila dah jadi tok ni dah naik 58.takutnya.so now I've start dieting to lose 5 kg.so at least dpt lah balik 53kg.

    ReplyDelete
  7. kadang2 same blood grup pn tp metabolisma mnyebabkn saiz seseorng brbeza. Sya O+, hubby O+, 2otgn ank llki n 1orng ank dare pn O+ gak. Kami fmly darah O+. Sya pn x tau motif ape sya tulis nie. TQ

    ReplyDelete
  8. abah fara berdarah AB, sama mcm irfa lah!
    nanti boleh la suggest ke dia diet utk org berdarah AB ni
    tq tau share ilmu
    :D

    ReplyDelete
  9. sy pn darah jenis ab+ :).tp bdn sy lemah.alergik dgn besi.alergik dgn rumpai laut.mkn blh tp lps tu muke bsar pinggan bengkak huhu..kalau mkn daging lembu walaupn sikit mesti cirit birit teruk.skrg ni pulk dh ada gaye nk kena gout doc kate.sakit dkt stiap sendi dkt bdn ni huhu..nk kena abeskn ubt doc dlu pastu nk kna buat blood test.hurm sedih rase.bru 22 dh sakit mcm2.gout ni sgt2 mengganggu khidupan harian.nk berdiri pn menggigil2 sakit huhu :(

    ReplyDelete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)