Monday, April 30, 2012

Plan Yang Tak Jadi Itu

sepatutnya................aku cuti hari ni
sepatutnya................aku kat kampung sekarang
tapi kita hanya merancang,Allah jua yang menentukan

sedih membayangkan kakak menunggu kami pulang sabtu yang lepas
sedih juga si abam bila tahu kami tak jadi balik kampung
sempat lagi dia cakap kat aku 'umie tengok mata abang ni?'sambil tunjuk mata dia yang dah berair bila aku kata 'maaf abang.kapal penuh.kita tak boleh balik kampung hari ni.nanti kita balik bila icik cuti ye'..(icik itu merujuk pada adik lelaki aku).menurut kata beliau..InsyaAllah nak balik Rabu nanti kalau takde aral melintang.

ops............pengajaran untuk masa akan datang.kalau nak balik kampung,aku takkan bagitau kakak awal-awal.takut dia tertunggu-tunggu..lebih bagus bila dia dah balik sekolah tengok kami dah ada kat rumah.

okeylah nak sambung berkemas..Jumaat dah pindah opis.aku lak bercuti..Rabu,Khamis dan Jumaat..so pack semua barang-barang aku supaya senang orang tolong angkut ke opis baru.

cao

24 comments:

lieynanilaz said...

selalunya kalau saya nak balik kg...bila dah nak gerak tu baru kol mak...bagitau awal2 takut jadi macam ni..nanti kesian kat mak sedih...

Aidah said...

Selamat bercuti panjang, Irfa. Sampaikan salam akak pada mak dan kakak ya.

Rai said...

aku pun kalau nak balik kampung last minute bagi bagitau..kesian kat diorang menunggu..kesian kakak..mesti kecewa..takpe la irfa..bukan tak jadi langsung kan...postpone beberapa hari je..hehe..

Irfa said...

Lienanilaz..
mmg pada mulanya tak nak cakap tapi dah ari-ari call sampai dah tak tahu nak cakap ap..tu psl tercakap.sbb masa tu konfiden boleh balik.sekali check kapal penuh..huhu..mak okeyla lagi.ni anak yang menunggu lagi kesian

Irfa said...

Kak Aidah..
insya Allah :)

Irfa said...

Rai..
hampir2 tak jadi balik pun.igt nak tunggu 25mei la cuti skolah 2 minggu tu terus balik ambik dia bawak balik umah.tapi cik abe xleh tido teringat kat anak dia,duk cakap kesian si kakak berharap.so balik jgklah w,pun kena cuti 3 hari..cuti dahla tinggal seciput.kenala pandai jimat smpi hujung tahun nanti

Pok Amai-Amai said...

Sedih. Tp nak bt mcm ne. Maknenye, adelah aral tu. Sbr ye?

Kakzakie said...

Kita merancang, tuhan yg menentukan tapi tetap sama-sama hampa sebenarnya... Insya-allah ada masa lagi bolehlah balik cuti sekolah tak lama lagi pun..

Arena said...

Irfa,

Dialog abang tu sama macam anak buah saya si Bulat cakap. Dia keluar dari bilik air, kaki dia luka sikit. Saya sapukan ubat kat luka tu dan cakapla dia strong. Dia cakap" Tengok ni!" sambil tunjuk kat mata dia yang penih dengan air mata "Baby tak strong" muahahah. Kesian dia pedih sangat la tuh. Takpelah demi anak ye tak. Hugs to kakak ok.

Irfa said...

Fara..
aral melintang tengah jalan ;)

Irfa said...

Kak Zakie..
nak tunggu cuti 2 minggu rasa lama sangat.
so tak tahan punya pasal..balik jugak InsyaAllah,Rabu ni

Irfa said...

Ceqna..
masa hero cakap macam tu aku terkedu.mmg dia sgt terasa la sebab hari-hari dia duk pangkah kalendar menghitung hari nak balik kampung jumpa kakak.tup-tup tak jadi ..kecewa la member tu

NenetPenne (NP) said...

betul, jangan cakap awal2 nanti di sana tertunggu2....

pB said...

kak pB memae tok rajin royak awal-awal.
kalau memae beli tiket doh , baghu royak.


supo dengae minggu lepah , buat surprise kor kak lang.
aBah dio balik , betulae ado krijo di KB.
Pah tu , kelik dengae dio naik bah transnasional.

Nok naik kapa tubae mahal do'oh ....

Irfa said...

Net..
pada mulanya mmg tak nak cakap.tapi sehari 4,5 kali kol sampai dah tak tau nak cakap apa..so tercakap jugak.masa cakap tu dah yakin mmg boleh balik..sekali sebelum tarikh check kapal mmg penuh gila..kat mana saya nak sekali..kalau naik flight boleh berdiri mcm bas konfem saya rela berdiri je asal boleh sampai :(

Irfa said...

KakPB..
tahu tahu jelah..balik klate ni tak kiro kapal ko keto api ko bas..
sume penuh sokmo tok kiro cuti raya ko tak raya..

naik kapal muroh pun tapi kena stby sama la jugak..kena menunggu yg tak tahan tu

-Sara- said...

takpee..pasni adalah tu rezeki nak blk kg ye ;)

Cik Ina Do Do Cheng said...

Irfa jangan sedih , kita hanya mampu merancang yang menentukannya Allah SWT, Beruntunglah irfa ada adik akak menunggu kepulangan irfa di kampung macam cik ina ni semua adik beradik ayah ibu menunggu cik ina di kubur, cam mana
: ( jangan sedih ye panjang umur bolehlah irfa balik kampung: )

Annie Han Yeon Rin said...

Lepas ni mohon cuti panjang sket ^_^

Lady Windsor said...

saya pun kalau nak balik kg atau nok gi memane, x bleh plan..asal plan jer mesti tak jadi...jadinya...saya guna sistem zasss jer..kalau tergerak hati dan ketika itu adalah 'percuma' saya proceed...so far dalam keta memang siap travel beg sekali dengan isinya...so kalau ada program...zass!

Nida said...

takpe.. adalah hikmah disebaliknya tu

CikPuanHaLia said...

betul..kita merancang, DIA juga merancang dan perancangan DIA adalah yang terbaik. Insyaallah next time boleh balik kg.

Cik Sibuk said...

salam,
lepas ni wat surpriseeee...mesti best..
tapi jgn backfire lak..nak surprise alih2 kakak lak gi rumah awak kekonon nak surprise jugak..hehhehee

Hanis Azla said...

bila dah berjanji mmg anak2 tertungu2 kan.. harap2 mereka dapat memahami..