Thursday, November 22, 2012

Hobi Masa Lapang

Assalamualaikum..

Sekejap je dah khamis hari ni..apa nak citer hari ji ye..okey,tajuknya 'Hobi'.Apa maksud HOBI?

-yang aku faham,Hobi ialah suatu aktiviti yang kita suka dan dilakukan sewaktu kita lapang dan pastinya ia mendatangkan keseronokkan yang orang lain takkan faham.lain orang lain hobinya.

Aku ada banyak hobi tapi sekarang dah beranak pinak..banyak hobi telah dilupakan.Antara hobi aku mengikut zaman(sebenarnya banyak tapi aku tulis 50% je nanti tulis semua..besok pun tak abis lagi)

Zaman sekolah

-kumpul setem(aku penah jugak kumpul setem zaman sekolah..ada la 2 album lepas tu dah mula kerja hobi itu hilang sendiri..album setem dah bagi kat sepupu aku yang masa tu baru sekolah rendah)

-dengar radio,masa tu cuma radio kecik yang pakai bateri AA tu,sanggup jimat duit belanja sekolah sebab nak simpan beli bateri.huhu

-menjahit tapi bukan jahit yang besar2 macam baju ke sarung bantal.aku suka buat beg kain yang kecik2 @ bekas pensil dan getah pengikat rambut.

 -menulis cerpen pendek dan membaca novel (tak mampu beli,pinjam kat library je..penah sorok novel belum abis baca bawah rak..dengan harapan esok datang untuk sambung baca,nanti kalau letak kat rak orang lain pinjam.huhu)

Zaman Solo

-kumpul novel dan majalah Remaja*(dulu remaja ..sekarang pun remaja tapi tambah purba dihujungnya)*sebulan paling kurangpun aku beli 2 biji novel..kalau bajet lebih,haruslah lebih dari 2 biji belum campur dengan majalah lagi..masa tu takde banyak tanggungan.

#rasanya zaman solo aku tak banyak hobi sebab keje shift..keluar pagi baliknya malam hari..mungkin tido adalah hobi aku dimasa lapang.hehe#

Zaman Sudah Berkeluarga

-masih baca novel sesekali..stop membeli bukan sebab tak  mampu tapi sebab dah tak tahu nak simpan kat mana.lagipun zaman berlalu,aku dan majalah Remaja dah tak serasi lagi.sesekali beli majalah Rapi(nak bagi motivasi untuk slim katanya).Majalah yang ada resepi padahal masak yang sama jugak
tapi memang takde membeli langsung.mahal pulak rasa novel sekarang ni

-tanam bunga(wow..kagum kejap dengan hobi ni,aku penah tanam bunga keliling rumah.dah bosan tanam bunga..aku cabut semua pokok bunga itu dan ganti dengan pokok yang mendatangkan hasil seperti pokok cili,bayam dan sawi) tapi lepas sakit belakang tu ari..aku dah lupakan hobi menanam ni sebab tak boleh mencangkung lama-lama

-kumpul FM(fridge magnet) dan keychain..bermula dengan orang bagi bila balik dari bercuti dalam dan luar negara,lepas tu aku beli sendiri..letak kat peti ais sikit je sebab peti ais kecik dan pintunya cuma satu.banyak kali FM aku jatuh dan pecah.huhu.nanti dah beli peti ais 3 pintu baru boleh khaskan pintu atas sekali utk koleksi FM.sekarang aku letak kat opis je

-jalan2 ke shopping mall dengan family walaupun bukan untuk shopping.'sejuk2 badan' konsepnya.

-layan tv (dulu2 sinetron Indon dan drama Filipina pastu terkini-drama Korea) drama melayu pulak main pilih2..sebab aku ni kaki komplen.hehe.sekarang apa drama pun tak layan ..asik tido awal je

-berblog :ye.....................itulah hobi aku sejak 6 tahun lepas.hobi paling lama kot ;)

banyak sebenarnya hobi yang berfaedah tapi ada jugak orang yang buat hobi takde faedah contohnya

#merempit-sah2 menggadai nyawa yang cuma ada satu tiada gantinya itu

#mencuri-memula curi gula2 kat kedai runcit-lama2 jadi seronok terus rompak bank

#meraba dalam bas..lama2 boleh jadi perogol bersiri

#tonton vcd lucah walaupun sekadar suka-suka kerana boleh mendatangkan ketagihan

~Okey..dah abis tentang hobi aku,jom layan hobi ahli keluarga pulak~

En Abe:
*Dulu hingga kini ialah layan permainan video...dari lumba keta,perang-perang dan terkini bola.mula2 kawen dulu ada jugak geram sebab duk layan games je tapi lama2 dah tak heran..dah 12tahun bersama tak paham jugak tak boleh nak kata apa la

Kakak:
*nampak suka membaca novel (anak umie sungguh la) dan ngadap kartun (kena komplen ngan mak aku pasal ni..sipu2 malu bila neneknya ngadu ngan umie)

Abam:
*banyak nampak hobinya-layan game kat tab,main basikal dan tengok kartun.eh! baca buku takde ke?

Adik:
*layan game kat tab,kartun kat tv dan lagi?emmm..main peluk-peluk dengan umie.hobi ke tu?alahai..

apa hobi korang?

12 comments:

Ratu Hatiku said...

Suka kumpul jam & perfume :D

oren said...

ntah?

menjahit tak jadi hobi, tp lebih pada sumber kewangan sampingan..sbb kalo hobi, harus lah pegang mesin hari2..nih, bila ada mood ja pegang..hahaha...

susah nya nak justify what is my hobby..satu soalan yg sgt simple dan mudah dijawab masa kecik2 dulu..

la nih, sbb dah ada keluarga, anak2..so, things yg kita buat selalunya sbb tanggungjawab..

cheqna said...

baca novel..
skang ada hobi baru..usik suami =)

Kakcik Nur said...

Hobi kakcik dari dulu sampai sekarang ialah menulis dan memabaca. :)

Daddy Ziyyad said...

hahaha..saya rasa masa zaman sekolah rendah, mmg ramai yg hobinya 'kumpul setem' ! sebab saya pun suka kumpul setem...Hobi dengar radio? Wowww...;P

Saya pernah ada hobi sama macam En Abe tu, main vid game..tapi bila dah kawin, hobi tu hilang...sekarang hobi saya ialah fotografi.

Rai Ourkizuna said...

en abe boleh team up dengan laki aku la.. suka betul main game.. dedulu sebelum ada anak aku join jugak main game..tapi skang ni da payah la sikit nak join..banyak benda nak kena buat..kalau mak bapak dedua ralit main game mau tak makan anak2 aku..hehehe..

aku ok je dia main game walau pun kekadang tensi sampai aku jeling2.. haha..tapi syukur hobi dia main game.. kalau main pompuan.?? haaa..haru kan.. :P

Sherwieyna Muzzawer said...

Saya Sejak bujang dan dah ada anak ni memang gila posing depan kamera. suka cuci n simpan gambar2 sendiri n family..heeee

Irfa said...

#ratu hatiku..
hobi kumpul perfume?mahal hobi tu sbb rega perfume bukan murah2

#kak oren..
kalau pada mulanya cuma hobi tapi lepas tu boleh mendatang $$ apa salahnya.moga bisnes makin kencang

#cheqna..
amboi..tu hobi baru ye
takpelah..usik2 bawa bahagia

#kakcik..
menulis pun hobi tapi tulis kat blog je sbb saya perasan..tulisan tangan amat buruk sebab jarang tulis tangan sekarang ni..membaca blog pun hobi jugak ;)

Irfa said...

#daddy ziyyad..
oh bolehlah geng ;)
dulu2 bosan jugak tgk dia duk layan game tp sekali pk ddia duk depan mata je pun..bukan kemana2,lama2 saya okey je.bukanlah sampai tak buat keje lain.minat jugak fotografi tp setakat ambik gambar anak2 je..tak berseni pun

#sherwieyna..
hobi jugak tu ambik gambar.hari2 ambik gambar tapi tak cuci pun.huhu

#rai..
oh samalah ye.mintak jauh dr hobi yang boleh meruntuhkan rumahtangga

NenetPenne (NP) said...

hobi akak masa sekolah, kumpul gambar madonna dalam buku ...entah hapa motif pun tarak tahu...

sekarang hobi kumpul resipi..kumpul je lah...ha ha ha...
pastu kumpul baju..tiap2 bulan beli baju pastu baju yang tak nak pakai bagi kat anak sedara yang sama size
tak lupa kumpul barangan elektrik atas para..guna jarang sekali..biasalah, orang lain ada oven, kita pun nak ada jugak...



Irfa said...

#KAK NET..
penah dulu zaman skolah..hobi salin lirik lagu...sebab tak mampu nak beli kaset..salin dan nyanyi sendiri wpun suara kelaut.baju size saya takde ke?
haha..

hobi print resepi pun ada..siap buat buku lagi.mmg biasa kot hobi itu bg pompuan

wawa said...

Hobi sy menjahit manik dan skrg dh jd pendaptan sampingan sy..
sila visit http://washura.blogspot.com utk hasil2 tgn sy..
sy juga menerima tempahan membuat veil pengantin dan sewakan veil..
time kasih..