Wednesday, July 17, 2013

Ramadhan 8: Sambal Lenggong aka Sambal Makwan

Alhamdulillah, Ramadhan ke 8
setakat ni belum ada yang berlubang
entah2 tak dapat solat raya, huhu

Pagi tadi hampir2 tak sempat sahur
set alarm tapi silap set 5.25 pagi
kelam kabut bangun, suap mana yang sempat je

Okey, hari ni kita citer tentang satu benda makan
Sebelum citer, kita tengok gambar dulu

ni 2 hari lepas punya
ulam kubis tu feberet si abam
suka betul dia dengan kobis mentah tu
# tak bagus untuk pompuan kubis ni 

ini semalam punya
masa blend lupa nak masukkan ikan bilis
so jelas nampak sekor2 ikan bilis tu
jering tu member bagi, katanya kawan bagi tapi kat rumah takde sapa makan
so dia bagi aku, ai okey je
ko mampu makan jering bulan posa, hahaha

okey, ini ceritanya

Aku rasa ikan bilis ni ikan serba guna, macam2 cara boleh dimasak. Aku tahu kalau aku share resepi sambal ikan bilis ni, ramai akan terfikir 'alahai, ingatkan resepi apa la tadi yang beria-ia bercerita, sambal bilis je pun' haha. Tapi percayalah, sambal ni boleh kata selang 2hari kena buat sejak posa ni.

Tapi sambal ni ada kisahnya, anak2 aku dan sepupu2nya kalau balik umah mil (mak wan), mesti makan bertambah kalau makwan buat sambal ni. Mil panggil 'sambal lenggong, resepi Pah' (arwah nenek en abe yang duk Lenggong, Perak) tapi anak2 aku panggil 'sambal makwan' sebab makwan selalu buat sambal ni.

Mak aku punya resepi lebih kurang sama tapi tak bubuh belacan, itu je bezanya dan mak aku punya versi extra pedas sambal meleleh air hidung. Dan kami adik beradik panggil 'sambal bilis hitam' kalau letak petai lagi terangkat, kenapa sambal ikan bilis hitam? sebab nak bezakan dengan sambal bilis untuk nasi lemak yang merah pakai cili kering tu.

Memula aku buat sambal ni, en abe makan gitu2 je ambik hati aku kot, huhu. Sekarang ni je baru nampak dia makan banyak sikit walaupun aku tahu air tangan ibu takkan sama dengan air tangan isteri. Tapi aku akui mil memang hebat dalam masak-masak, kalau balik Cheras, aku duk dapur basuh pinggan je, masak-masak bagi kat mil dengan ayat 'kita bagi pada yang lebih pakar' bertuah punya menantu.

Nak resepi? kalau taknak pun buat2 angguk ambik hati aku ye, bukan senang Irfa nak bagi resepi, wakakaka

SAMBAL BILIS LENGGONG versi MAKWAN

BAHAN2:

ikan bilis kopek kulit rm2
bawang putih 2 ulas
bawang merah 1 biji besar
cili padi ikut suka nak pedas letak lebih
belacan 1/2 keping
asam keping 3
minyak masak 1/2 cawan

CARA2:

blend ikan bilis, bawang putih, bawang merah, belacan dan cili padi dengan sedikit air
jangan lama sangat nanti hancur sangat dah takde rupa ikan bilis
panaskan minyak (agak2lah banyak mana minyak tu).
minyak dah panas, masukkan semua bahan dan 3 keping asam keping
masuk air sikit je
perasakan dengan garam+gula
tunggu sampai kering
kacau le sekali sekali sekala, kang hangus nanti
nampak minyak dah naik tu boleh tutup api

sedap dimakan dengan nasi panas
nasi sejuk pun okey jugak bila terdesak, hihi

sekian resepi ketuk-ketuk ketampi kita pagi ni
selamat memasak
woit, paginya bagi resepi

(^_~)

24 comments:

  1. Replies
    1. SYIDA..
      senang je, petang nanti boleh main campak2 dlm kuali
      hehe

      Delete
  2. bahan sumer ada kat rmh..rasa cam nak cuba jer.. saya dah salin resipi.. tipu tak salin pun tapi snap jer gambar pakai hp.. nanti kalau saya jadi buat saya up kat blog yer...hehehe

    tq for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. DEQNA..
      benda basic kat dapo, anytime boleh buat kan?
      mmg xleh copy pun sbb akak buat disable right click,huhu
      okey..akak tunggu gambar dr blog awak pulak ye ;)

      Delete
  3. Sedapnya...terliur jdnya nie ha.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. RATU HATIKU..
      hehe, telan air pepagi ye
      lambat lagi nak berbuka nih

      Delete
  4. Amboi, nmpk sedap tu sambal lenggong. Boleh try mcm ni. Ikan bilis tu, masaklah ape je...semua sedap sbb pembuka selera. Kan?

    Kubis bt badan angin. Tapi apa yg tak eloknya utk pompuan beb? Aku tatau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. FARA..
      aku baca artikel katanya kubis x elok utk pompuan
      kalau ada penyakit keputihan tu lagi x elok makan kubis
      tp sesekali aku makan jugak,sbb rasa manis
      sedap je krup krap krup krap cicah sambal

      Delete
  5. bagus laa...pandai mkn ulam kobis...lieya ni kobis suke dah masak ajek....sambal tu mmg penaik selera kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. LIEYALATIF..
      hero tu suka mencuba
      hari tu celur pucuk ubi kayu pun dia makan
      sekarang suka makan ulam kubis pulak ;)

      Delete
  6. aku suka benda yang simple dan sedap gaya gini.. senang kerja. semua orang senang hati..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. RAI..
      bg yang rajin macam aku ni suka la buat benda simple
      satu kuali masak, tahan 3 hari ..hahaha

      Delete
  7. Assalam Irfa,
    memang betul tu samalah macam akak.. realised juga semenjak bulan puasa ni..
    banyak kali pulak akak buat sambal tumis ikan bilis..
    menu penyelamatlah kiranya ..makan dengan apa semua jalan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAI AYU..
      tq singgah sini ;)
      kalau xnak makan ngan nasi, makan ngan roti pun okey
      cicah ngan cekodok pun sedap

      Delete
  8. gulp..telan air liur >.<

    byk org ckp kobis xbagus utk pompuan,tapi anis suka mkn kobis..hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ANISWANY..
      welcome ;)
      memula tu akak mmg suka sgt ngan kobis, makan nasi lemak pun ulam kobis
      boleh?
      lepas baca artikel tu...dah lama akak x makan
      sekarang baru makan sbb taknak membazir, huhu

      Delete
  9. complicated nak buat..jual boleh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK NET..
      hahaha, kelakar le akak ni
      boleh je jual tapi takut nanti postage lagi mahal kos

      Delete
  10. mmg bertambah-tambah ler nasinya kalau pekena sambal tu kannn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK AIN..
      emm tulah, kontrol nanti x muat kebaya raya
      kebaya kah?
      haha

      Delete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)