Wednesday, April 2, 2014

Kapsul vs Tablet, Kapsul Larut Tak Dalam Perut?

Rabu Tanpa Kata
moga urusan kita hari ini dipermudahkan

nak tanya, sapa yang baca ni makan jamu?
# mak bising, katanya 
'jadi perempuan ni banyak kena jaga
jamu2 akar kayu tu makan, jangan simpan wat hiasan atas lemari'

tapi, aku ada sikit masalah pasal jamu dalam kapsul ni 

takut sarung tu tak hancur dalam perut, gigih aku kuarkan jamu tu letak dalam sudu
pastu togok air sampai kembung, sib tak sembur kat pc
korang paham2 jelah rasa jamu camana, tiada yg perisa oren ye 

masa aku start makan, 2 hari lepas
ada sorang kakak tegur

'eh! tak elok makan jamu yg kapsul ni, baik ambil yang tablet punya
sarung tu tak hancur dalam perut, ni doc yang kata tau, bukan buat citer'

tetiba, aku jadi ngeri membayangkan sarung2 jamu tu berkumpul dalam perut aku
emm, ada alasan nak bgtau mak kenapa aku culas makan jamu, hihi

betul ke tak hancur?
 dia keluar bersama dengan 'bahan buangan ke?'
kalau susah membuang macam mana?

(-_-)



18 comments:

  1. Ayat akak yang last tu comel la. Hahaha.

    Saya pun tak pasti hancur ke tak hancur. Tapi even tak hancur pun tak pernah pulak nak check yang ia keluar bersama bahan buangan kita kan? Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TATA..
      acaner nak check sbb terus masuk dalam, lainlah membuang atas tanah bg ayam kais ;)

      Delete
  2. mcm tu plak ke.. kan ke bila kene air dia mcm lembik je.. x hancur ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. DEAR AIN..
      dh buat eksperimen, mmg lembik dan hancur, tp lambat jugak
      so boleh lah nak makan kalau yakin ;)

      Delete
  3. cairlah..
    x caya celup air jamu tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. PETAK BUNGA..
      dah try, to jamu ni punya kapsul lama betul nak cair ;(

      Delete
  4. cair lah..hahaha.. aduh kakak tu pun..ubat hospital pun banyak yg guna kapsul.. kapsul tu bukan buat dari plastik.. buat dari gelatin.. patutnya orang lagi concern nak tau gelatin tu buat dari sumber halal ke tidak sbb biasanya gelatin dari lembu.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. RAI..
      ni lg nak kena fikir, bab halal haram gelatin tu pulak, huhu

      Delete
  5. ada ke jamu dalam tablet?jamu apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SARAH..
      ntah, akak pun x jumpa lg jamu dlm bentuk tablet

      Delete
  6. hancur la... ce basahkan kapsul tu dgn air...tengok larut ke tak?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. EJA MARIA.
      aku dah try, mmg hancur tp lambat ;)
      takut dia melekat kat usus perut, huhu

      Delete
  7. Replies
    1. yes, dr DZ dah jawab
      mmg tertunggu2 komen dr tuan doc
      so boleh lah makan dgn yakin pasni ;)

      Delete
  8. my nenek pun buat jamu sendiri, tapi mmg dia beli kapsul tu kami la tukang celup buh uabtan tu dalam kapsul, so far makan elok jer, pastu kapsul tu kan macam jeli keras jer sebenarnya, kalau biar lama bawah kipas pun boleh lembik, inikan dalam perut, harus la hadam.

    ReplyDelete
  9. kapsul tu utk mudah telan, kalau dh jadik serbuk konfem susah nak telan..tapi klau bahaya, elok la di asingkan..

    ReplyDelete

komen jangan tak komen
lagi panjang komen..lagiiiiiiiiiiiiiiii saya suka
tq ;)