Jumaat lepas aku intai blog resepi waktu rehat 2 jam tu.dalam banyak2 resepi terpikat dengan resepi nasi daging dalam blog De Nuanza,kenapa terpikat?sebab nampak macam senang je.aku ni kalau tengok resepi aku bukan takat tengok gambar je,tengok jugak bahannya.kalau susah nak dapat..macam saffron yang mahal tu (betul ke aku eja ni?)memang tidaklah jawapannya.
Cik De Nuanza..pinjam ye :).lawa blog awak berlatar belakang kaler hitam tu nampak eksklusif.
------------------------------------------------------------------------------
RESEPI NASI DAGING
1/2 kg daging- potong petak besar, rebus bersama hirisan halia sampai lembut- simpan air rebusan
2 pot beras
2 pot air rebusan daging
1/4 pot susu cair
1/2 bungkus kecil serbuk kurma adabi- suka ti la nk jenama ape- bancuh ngan air skit
2 biji tomato masak- cincang kasi lumat!
2 helai daun pandan
bahan2 utk tumis:
2 sudu besar minyak sapi / mentega- aku guna planta je sbb x dak minyak sapi
2 biji bwg besar- hiris
3 ulas bwg putih-hiris
halia- agak2- hiris
bunga lawang, cengkih, kayu manis, buah pelaga- agak2 je la- jemput serba sikit
cara;
panaskan kuali- leburkan minyak sapi
tumis bahan2 tumis sampai bau kt umah sebelah- agak2 garing yer..
curah dlm periuk nasi- masukkan beras yg telah dicuci bersih
pastu masukkan semua bahan lain
jgn lupa masukkan sekali daging yg telah direbus td-(yup, masak sekali nagn nasik)
tambah 1 sudu teh garam-
tekan On..tunggu sampai nasik masak
------------------------------------------------------------------------------
TAPI..ada tapinya ye.itu baru mukaddimah.ni baru isi penting.hehe
aku gantikan daging tu dengan ayam sebab tak de stok daging fresh.takkan nak pakai daging sejuk beku kot.mana best.so korang bayangkan aku ikut resepi tu sebijik sebijan kecuali bab daging tu je.
nak tengok apa jadi?
sebelum kejadian
selepas kejadian
taraaaaaaaaaaaaaaa....inilah menu berbuka aku dan adik-adik hari Ahad lepas.komen diorang 'Rupa dah ada.bau pun dah menyelerakan cuma kurang garam dan nasi agak lembik,lagi bagus kalau ganti beras panjang-panjang tu' kata diorang ler.
pastu mood rajin ada lagi sikit walaupun dah tinggal hujung-hujung,aku buat sambal tomato macam yang selalu kita makan kat restoren nasi arab tu.senang bangat membuatnya,aku lupa ambik dari blog sapa tapi majoriti yang tulis lebih kurang je caranya
SAMBAL TOMATO ALA RESTOREN NASI ARAB
Bahan2:
2 biji tomato masak
1 pokok daun ketumbar
3 biji cilipadi(nak pedas tambah ler)
sedikit garam
Cara2:
-kasi blend semua bahan itu dan tabur sikit garam
-siap ;)
okey..tu je nak citer kisah Nasi Daging last minute bertukar jadi Nasi Ayam.tapi bukan versi Nasi Ayam yang biasa tu..dah bubuh ayam jadilah nasi ayam,kalau buh unta jadilah Nasi Unta.tapi adik aku kata macam nasi arab.lantaklah labu..kita buat dia kan?
Cik De Nuanza..pinjam ye :).lawa blog awak berlatar belakang kaler hitam tu nampak eksklusif.
------------------------------------------------------------------------------
RESEPI NASI DAGING
1/2 kg daging- potong petak besar, rebus bersama hirisan halia sampai lembut- simpan air rebusan
2 pot beras
2 pot air rebusan daging
1/4 pot susu cair
1/2 bungkus kecil serbuk kurma adabi- suka ti la nk jenama ape- bancuh ngan air skit
2 biji tomato masak- cincang kasi lumat!
2 helai daun pandan
bahan2 utk tumis:
2 sudu besar minyak sapi / mentega- aku guna planta je sbb x dak minyak sapi
2 biji bwg besar- hiris
3 ulas bwg putih-hiris
halia- agak2- hiris
bunga lawang, cengkih, kayu manis, buah pelaga- agak2 je la- jemput serba sikit
cara;
panaskan kuali- leburkan minyak sapi
tumis bahan2 tumis sampai bau kt umah sebelah- agak2 garing yer..
curah dlm periuk nasi- masukkan beras yg telah dicuci bersih
pastu masukkan semua bahan lain
jgn lupa masukkan sekali daging yg telah direbus td-(yup, masak sekali nagn nasik)
tambah 1 sudu teh garam-
tekan On..tunggu sampai nasik masak
------------------------------------------------------------------------------
TAPI..ada tapinya ye.itu baru mukaddimah.ni baru isi penting.hehe
aku gantikan daging tu dengan ayam sebab tak de stok daging fresh.takkan nak pakai daging sejuk beku kot.mana best.so korang bayangkan aku ikut resepi tu sebijik sebijan kecuali bab daging tu je.
nak tengok apa jadi?
sebelum kejadian
selepas kejadian
taraaaaaaaaaaaaaaa....inilah menu berbuka aku dan adik-adik hari Ahad lepas.komen diorang 'Rupa dah ada.bau pun dah menyelerakan cuma kurang garam dan nasi agak lembik,lagi bagus kalau ganti beras panjang-panjang tu' kata diorang ler.
pastu mood rajin ada lagi sikit walaupun dah tinggal hujung-hujung,aku buat sambal tomato macam yang selalu kita makan kat restoren nasi arab tu.senang bangat membuatnya,aku lupa ambik dari blog sapa tapi majoriti yang tulis lebih kurang je caranya
SAMBAL TOMATO ALA RESTOREN NASI ARAB
Bahan2:
2 biji tomato masak
1 pokok daun ketumbar
3 biji cilipadi(nak pedas tambah ler)
sedikit garam
Cara2:
-kasi blend semua bahan itu dan tabur sikit garam
-siap ;)
okey..tu je nak citer kisah Nasi Daging last minute bertukar jadi Nasi Ayam.tapi bukan versi Nasi Ayam yang biasa tu..dah bubuh ayam jadilah nasi ayam,kalau buh unta jadilah Nasi Unta.tapi adik aku kata macam nasi arab.lantaklah labu..kita buat dia kan?
Comments
hari ni mcm nak buka nasi , mcm best je menu ni ya.
sekilo 24 ringgit
kalu tempat kito , baru duo puluh rial ...
biasanya sambal dia tu aku buat sambal tomato,cili, bawang besar dengan air asam jawa..memang sedap!
aku rasa resepi ni org utara punya.dan resepi asal pakai sambal asam tu,aku sebenarnya lupa nak print sambal tu so belasah jelah sambal tomato
mmg pun.sbb tu duk sini x penah beli daging segar
kalau balik kg ayah belikan dan siap salaikan utk kitorang.hehe
daging batang pinang kan kak?saya beli masa balik kg tu rm22 je sekilo
ini pertama kali saya masak macam ni
tak sangka menjadi w,pun kurang garam.huhu
mmg senang masak nasi dgn lauk sekali..lagipun masak dgn rie cooker tak risau kalau hangit ;)
nanti dah buat share kat blog ye
wah bagus tu..sebenarnya kalau perut tahan,posa ni tak makan nasi pun takpe.
diorang mmg pakar bab komen tapi takpe..komen macam mana pun periuk tetap licin.kira okeylah,tak membazir ;)
masterchef bukan tepuk kuali ker?hahaha
Nak guna beras yg panjang2 tu laa..
pakai beras panjang tu lagi elok kot
saya pakai mana ada je kat dapur tu
lagipun first time buat.takut tak menjadi rugi je
so next time boleh cuba dgn beras panjang sebab dah tahu mesti jadi