gambar dari sini
ikan patin dengan aku ibarat kembar tak seiras.hehe.ikan patin juga sangat sinonim dengan kami adik beradik sejak kecik lagi.menu ikan patin ini wajib ada bila ada makan-makan keluarga.sekarang kecintaan terhadap ikan patin diperturunkan pada anak-anak aku (kakak dan abam),adik belum nampak lagi potensi ikan apa yang dia minat.
ikan yang menjadi ikon negeri Pahang ni selalunya dimasak gulai tempoyak.resepinya sangat simple(ini versi mak aku..mak orang lain aku tak tahu).
gulai tempoyak kecintaan kami adik beradik.gambar ambik sini.aku ada ambik gambar sendiri tapi masih tak jumpa cara nak tsfer gambar ke pc.huhu
bahan-bahan:
ikan patin
cili padi
garam
kunyit hidup-dah moden kan?kunyit serbuk pun boleh je
tempoyak
asam keping
daun pijat(blog ni ada citer tentang pokok pijat.sini pun ada jugak),tak cuba tak tahu..ada orang kata baunya busuk.tapi aku suka ;)
cara2:
-tumbuk cili padi,garam dan kunyit
-masukkan dalam periuk..tambahkan tempoyak dan juga air
-dah gelegak..masukkan ikan patin dan asam keping(kalau tempoyak lama..tak buh asam keping pun takpe sebab dah masam.kalau tempoyak baru..letak la asam keping bagi rasa masam2 sikit) dan juga selai daun pijat.
-biar menggelegak sampai ikan tu masak.rasa la cukup tak garam gulanya
(aku sedar diri memang tak de bakat nak buat blog resepi.huhu)
TAPI...
aku perasan satu perkara,ikan patin kat kampung tak sama dengan ikan patin yang selalu aku beli kat sini.sekarang aku memang tak lalu nak makan ikan patin sini sebab baunya hanyir dan banyak sangat lemak.
semalam..en abe tiba2 keje shift pagi,jadi haruslah kami berbuka bersama-sama.selalunya dia keje shift petang dan aku akan berbuka dengan abam je.plan nak makan nasi arab tapi mengenangkan tak buat booking dan tak sanggup menghadapi dugaan menunggu kalau2 tak dapat meja,aku turun ke kafe bawah.
intai apa menu yang dijual..nampak ikan patin masak tempoyak dan ikan patin asam pedas.walaupun dah penah kena dengan ikan patin hanyir ni,tapi aku pujuk hati 'mana tahu kali ni tak hanyir'.maka aku tapau ke2 jenis gulai itu.seketul rm3.50.so rm7 bertukar tangan.1 ketul patin tempoyak,1 ketul patin asam pedas.
sampai rumah..masak nasi,goreng telur dadar dan panaskan sambal cendawan kukur yang mak aku bekalkan masa balik kampung.bersilalah kami 3 beranak untuk berbuka.gulai2 tu aku dah panaskan..masa panaskan tu aku dah terbau sesuatu yang tak enak dihidung.hati dah cuak.SAH...ikan tu sehanyir2nya,ceduk kuah je sesudu dua tapi aku langsung tak boleh telan ikan patin tu.tak sampai setengah isi ikan itu dimakan,itu pun en abe dan abam yang makan.selebihnya masuk tong sampah.
aduhai..membazir sungguh la.kalau kat kampung,ikan tu aku boleh ratah-ratah je bahagian kepalanya.takde bau hanyir langsung.sebab apa hanyir kata mak aku 'ikan tu dah mati.kalau nak yang tak hanyir..beli ikan tengah berenang tu'.alahai mak,mana nak dapat ikan patin berenang kat tempat aku tu.beli yang dah sejuk beku dengan ais je pun.lepas ni..aku pasti takkan beli ikan patin sini lagi.tak lalu nak telan.
lama lagilah aku dapat makan ikan patin..kena tunggu balik kampung.aku penah makan ikan patin masak tempoyak yang terkenal kat Temerloh tu.gerai Pak Usop kalau tak silap aku nama gerai yang jual tu.kawan yang belikan,dia siap tapau dan bekukan dalam peti ais sebab nak bagi kami rasa.komen aku,rasanya sedap cuma tak sama dengan version mak aku sebab dia ada letak daun kesum kalau tak silap.tapi ikannya memang tak de rasa dan bau hanyir pun.
okey tu je nak citer..emm,nak berbuka dengan apa hari ni ye?daaaaaaaa
ikan patin dengan aku ibarat kembar tak seiras.hehe.ikan patin juga sangat sinonim dengan kami adik beradik sejak kecik lagi.menu ikan patin ini wajib ada bila ada makan-makan keluarga.sekarang kecintaan terhadap ikan patin diperturunkan pada anak-anak aku (kakak dan abam),adik belum nampak lagi potensi ikan apa yang dia minat.
ikan yang menjadi ikon negeri Pahang ni selalunya dimasak gulai tempoyak.resepinya sangat simple(ini versi mak aku..mak orang lain aku tak tahu).
gulai tempoyak kecintaan kami adik beradik.gambar ambik sini.aku ada ambik gambar sendiri tapi masih tak jumpa cara nak tsfer gambar ke pc.huhu
bahan-bahan:
ikan patin
cili padi
garam
kunyit hidup-dah moden kan?kunyit serbuk pun boleh je
tempoyak
asam keping
daun pijat(blog ni ada citer tentang pokok pijat.sini pun ada jugak),tak cuba tak tahu..ada orang kata baunya busuk.tapi aku suka ;)
cara2:
-tumbuk cili padi,garam dan kunyit
-masukkan dalam periuk..tambahkan tempoyak dan juga air
-dah gelegak..masukkan ikan patin dan asam keping(kalau tempoyak lama..tak buh asam keping pun takpe sebab dah masam.kalau tempoyak baru..letak la asam keping bagi rasa masam2 sikit) dan juga selai daun pijat.
-biar menggelegak sampai ikan tu masak.rasa la cukup tak garam gulanya
(aku sedar diri memang tak de bakat nak buat blog resepi.huhu)
TAPI...
aku perasan satu perkara,ikan patin kat kampung tak sama dengan ikan patin yang selalu aku beli kat sini.sekarang aku memang tak lalu nak makan ikan patin sini sebab baunya hanyir dan banyak sangat lemak.
semalam..en abe tiba2 keje shift pagi,jadi haruslah kami berbuka bersama-sama.selalunya dia keje shift petang dan aku akan berbuka dengan abam je.plan nak makan nasi arab tapi mengenangkan tak buat booking dan tak sanggup menghadapi dugaan menunggu kalau2 tak dapat meja,aku turun ke kafe bawah.
intai apa menu yang dijual..nampak ikan patin masak tempoyak dan ikan patin asam pedas.walaupun dah penah kena dengan ikan patin hanyir ni,tapi aku pujuk hati 'mana tahu kali ni tak hanyir'.maka aku tapau ke2 jenis gulai itu.seketul rm3.50.so rm7 bertukar tangan.1 ketul patin tempoyak,1 ketul patin asam pedas.
sampai rumah..masak nasi,goreng telur dadar dan panaskan sambal cendawan kukur yang mak aku bekalkan masa balik kampung.bersilalah kami 3 beranak untuk berbuka.gulai2 tu aku dah panaskan..masa panaskan tu aku dah terbau sesuatu yang tak enak dihidung.hati dah cuak.SAH...ikan tu sehanyir2nya,ceduk kuah je sesudu dua tapi aku langsung tak boleh telan ikan patin tu.tak sampai setengah isi ikan itu dimakan,itu pun en abe dan abam yang makan.selebihnya masuk tong sampah.
aduhai..membazir sungguh la.kalau kat kampung,ikan tu aku boleh ratah-ratah je bahagian kepalanya.takde bau hanyir langsung.sebab apa hanyir kata mak aku 'ikan tu dah mati.kalau nak yang tak hanyir..beli ikan tengah berenang tu'.alahai mak,mana nak dapat ikan patin berenang kat tempat aku tu.beli yang dah sejuk beku dengan ais je pun.lepas ni..aku pasti takkan beli ikan patin sini lagi.tak lalu nak telan.
lama lagilah aku dapat makan ikan patin..kena tunggu balik kampung.aku penah makan ikan patin masak tempoyak yang terkenal kat Temerloh tu.gerai Pak Usop kalau tak silap aku nama gerai yang jual tu.kawan yang belikan,dia siap tapau dan bekukan dalam peti ais sebab nak bagi kami rasa.komen aku,rasanya sedap cuma tak sama dengan version mak aku sebab dia ada letak daun kesum kalau tak silap.tapi ikannya memang tak de rasa dan bau hanyir pun.
okey tu je nak citer..emm,nak berbuka dengan apa hari ni ye?daaaaaaaa
Comments
huwaa....skang sok teringat nak makan patin...
bistu camner...sobsss
emm mak kite masak kan, mstila kite rase paling sedap..huhu
kadang-kadang akak tengok orang makan ikan patin atau ikan keli macam sedap aje, tapi bila akak nak masuk dalam mulut, macam berat aje :(
opis akak sebelah giant, so kami selalu beli lauk yang di jual dalam giant buat berbuka, kebetulan akak yang masak tu masak sedap sangat, cukuplah rasa, so selalu request kat dia esok nak lauk apa, so dia akan masakkan hehehe :)
kalau dia buat sambal ikan keli, akak ambil kuah dan ganti dengan ikan goreng hehehe :)
masak tempoyak tapi haram tatau masak, tau makan jer...
Habis tu cemane...hehe
Mertua akak org pahanbharuslah sinonim dgn patin ni.. Kak zar tak pernah makan gulai tempoyak ikan patin beli.. Sebab standard tekak terhadap gulai tmpoyak ikan patin ni sgt tinggi.. Hahaha.baru ni balik pahang tak de selera nak beli patin ntah kenapa ntah.. Beli ikan salai je..
Ikan patin ni cara basuh pun kena betul segala lemak darah dia kena buang barulah tak hanyir kan..
tapi kat pasar malam sini ada jual ikan patin hidup ala ala hidup segan tapi tak mati mati..kira cam nyawa nyawa ikan gitu la..tapi sbb aku tak reti nak cuci bagai so aku kensel je..hihi..
family aku ikan camni kitorang suka masak asam pedas je..tempoyak ni aku suka gak..tapi mak aku mcm jarang je nak buat..
rugi tu sebab dah sampai kg asal ikan patin tapi tak beli
yg jual kat pasaraya tak sama dgn yg fresh dari sana
(saja nyakat awak ye..hehe)
tahlah..kat kafe ni selalunya mmg hanyir
kalau goreng tak rasa hanyir sgt kot..ni gulai tu pasal rasa hanyir sgt
mak awak,mak kita jugak..harusla selera sama ;)
:)
yummylices
oh orang pahang masak lagi asli rasanya ;)
cuci ngan limau nipis @ tepung gandum pun boleh utk hilangkan hanyir tu
cuci bersih darah2 celah perutnya tu
stok tempoyak aku pun tak penah beli..punggah je yang mak aku buat
lagipun memang dia buat utk anak-anak pun
saya tahu ada org x suka makan ikan sungai
saya ni semua jenis ikan boleh makan..janji halal ;)
kalau nak beli makanan gerai,pastikan yg memang kita tahu dan penah makan sedap.baru berbaloi beli.
isi tak makan,kuah boleh makan pulak ye..macam2 selera kan
rugi rugi..hehe,saja gurau
meleleh?
sila lap ye ;)
saya tahu masak dan tahu makan
tapi kalau orang lain masak(mak saya la) lagi laju saya makan ;)
saya tahu kita selera sama.masakan berasaskan tempoyak kesukaan kita
kalau baca blog akak mesti telan air liur tgk ikan sungai
betul tu kena basuh betul2 bersih.
tq sudi singgah sini
org asal sana haruslah dapat yg lagi fresh
mmg susah nak dapat daun pijat tu..saya dah banyak kali cuba tanam tapi hidup segan mati taknak la pulak..mak saya tanam,elok je membiak
tanah tak sesuai kot..
hehe..sian ko ye.
aku tahu ko pun jenis selera makanan ala kampung
selalu ko tulis kat blog kan
cubalah sekali mana tahu ko masak tak hanyir
itu baru betul2 nyawa-nyawa ikan.hehe
mak aku tak penah masak ikan patin ni selain masak tempoyak.kalau nak lain sikit pun,goreng je..sedap jugak..lemaknya tukar jadi berminyak gitu,makan ngan kicap dan sambal..perggggggggh