sabtu ahad,adik-adik datang berbuka kat rumah.seperti biasa..masa ni lah kalau nak main masak-masak..kalau berdua dengan si abam je aku makan apa ada.penat masak pun aku dan abam je yang makan.si abam tu dapat nasi goreng cukupla bagi dia..masak pelik-pelik nanti ulang alik masuk peti ais lama-lama destinasinya ke dalam tongsampah.tapi aku buat ayam percik ni..komen dia 'abam suka ayam masak macam ni'nampak gaya kena buat lagi..'abam.posa tahun depan boleh ke?'hehe.pandai ye umie kata abam suka nasi goreng je padahal umie yang tak rajin nak masak pelik-pelik.
okey..sebenarnya nak citer..pertama kali aku buat ayam percik kelantan (yang kaler putih tu ye)..sib baik menjadi.kalau tak jadi konfem tak letak kat blog.hehe.resepi dari dapur Mamawandiha korang kalau nak copy paste resepi boleh klik kat situ sebab blog aku sorry takleh copy.blog aku bukan blog resepi tapi saja gatal nak try resepi orang
ni resepinya aku copy paste..minta halal ye mamawandiha
Bahan2
½ ekor ayam ~ potong 2 bahagian (taknak potong pun boleh.. ikut suka)
Sedikit kunyit serbuk
Sedikit garam
Bahan Kuah
1 biji kelapa ambil 4 ~ 5 cawan santan (MadihaA guna santan kotak cap ayam 200 ml + 2 cawan air)
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 batang serai
1 ½ inci halia
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
2 sudu kecil gula
CARA-CARANYA:
1. Ayam dibersihkan, dikelar dan lumur dengan garam dan kunyit.
2. Bakar ayam dlm oven dengan suhu 200C (api atas bawah) sehingga ayam masak. Dalam 15 minit balikkan ayam supaya garing rata. (Sori tak tengok masa.. so agak2lah yer hingga ayam masak). Sementara ayam masak.. sediakan kuah percik (Caranya ada dibawah)
2. Bila ayam sudah masak, lumur/ curahkan dengan kuah percik. Dibakar lagi sebentar dan dibalik-balikkan & curah pula kuah dibahagian satu lagi dan bakar lagi agar kuah meresap ke dalam isi ayam tadi.
3. Sedia utk dihidangkan. Hidangkan / curahkan sekali lagi ayam dengan kuah percik lebihan tadi. (Step ni Madiha tak curah pun.. terlupa.. tapi kuah tu terus ku sudukan dlm pinggan nasi )
Cara Menyediakan Kuah Percik
1. Kisar halus bawang merah, bawang putih, serai & halia.
2. Panaskan santan dan masukkan bahan blender, garam dan asam keping. (untuk step no. 2 ni.. Madiha tumiskan bahan2 blender tu sehingga agak garing pastu baru masukkan santan. Ni sebab Madiha guna santan kotak so kalau tak tumis nanti jawabnya tak naik minyak ler kuah percik ku ittew )
3. Kacau sentiasa sehingga naik minyak dan pekat. Masukkan sedikit gula dan masak sekejap lagi. Rasakan biar secukup rasa.
dan ini hasil air tangan aku.
emm..yummy.nanti nak buat lagilah ;)
okey..sebenarnya nak citer..pertama kali aku buat ayam percik kelantan (yang kaler putih tu ye)..sib baik menjadi.kalau tak jadi konfem tak letak kat blog.hehe.resepi dari dapur Mamawandiha korang kalau nak copy paste resepi boleh klik kat situ sebab blog aku sorry takleh copy.blog aku bukan blog resepi tapi saja gatal nak try resepi orang
ni resepinya aku copy paste..minta halal ye mamawandiha
Bahan2
½ ekor ayam ~ potong 2 bahagian (taknak potong pun boleh.. ikut suka)
Sedikit kunyit serbuk
Sedikit garam
Bahan Kuah
1 biji kelapa ambil 4 ~ 5 cawan santan (MadihaA guna santan kotak cap ayam 200 ml + 2 cawan air)
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 batang serai
1 ½ inci halia
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
2 sudu kecil gula
CARA-CARANYA:
1. Ayam dibersihkan, dikelar dan lumur dengan garam dan kunyit.
2. Bakar ayam dlm oven dengan suhu 200C (api atas bawah) sehingga ayam masak. Dalam 15 minit balikkan ayam supaya garing rata. (Sori tak tengok masa.. so agak2lah yer hingga ayam masak). Sementara ayam masak.. sediakan kuah percik (Caranya ada dibawah)
2. Bila ayam sudah masak, lumur/ curahkan dengan kuah percik. Dibakar lagi sebentar dan dibalik-balikkan & curah pula kuah dibahagian satu lagi dan bakar lagi agar kuah meresap ke dalam isi ayam tadi.
3. Sedia utk dihidangkan. Hidangkan / curahkan sekali lagi ayam dengan kuah percik lebihan tadi. (Step ni Madiha tak curah pun.. terlupa.. tapi kuah tu terus ku sudukan dlm pinggan nasi )
Cara Menyediakan Kuah Percik
1. Kisar halus bawang merah, bawang putih, serai & halia.
2. Panaskan santan dan masukkan bahan blender, garam dan asam keping. (untuk step no. 2 ni.. Madiha tumiskan bahan2 blender tu sehingga agak garing pastu baru masukkan santan. Ni sebab Madiha guna santan kotak so kalau tak tumis nanti jawabnya tak naik minyak ler kuah percik ku ittew )
3. Kacau sentiasa sehingga naik minyak dan pekat. Masukkan sedikit gula dan masak sekejap lagi. Rasakan biar secukup rasa.
dan ini hasil air tangan aku.
emm..yummy.nanti nak buat lagilah ;)
Comments
Irfa, nak datang raya ke 2 ek? Ok datang je...datang tau!
ayam percik aku tu,rupa dan rasa seiring ;)
bolehlah takat tekak sendiri
dah hebat nanti bolehlah aku menjual kat param tahun depan
ada berani nak jadi rakan niaga?hahaha
kami adik beradik dah biasa makan percik putih ni sejak kecil
tapi menu ni mak cuma buat bulan posa je ;)
jarang la dapat makan
iklan masterchef kah?
bulan posa ni semuanya licin :)
rajin akak membakar.
kami ni baru kali pertama membakar bulan posa ;)
itupun bakar atas dapur gas je..
resepi copy paste je ;)
plan nak jugak beraya ke windsor kalau balik cheras tapi tak janji
maklumlah..nak kemana2 kena tunggu org bawak baru la sampai
insya Allah..kali pertama buat menjadi,takdelah susah mana nak buat lain kali ;)
yelah i kan tak reti buat menda ni..tengok bahan dan cara buat mcm tu, konfirmlah tak akan buatnya.... susahnya... ha ha ha