kisah petang semalam
balik keje petang semalam
sebatang pokok pisang tumbang
potong tandan, 1/2 bagi jiran, 1/2 simpan untuk makan sendiri
boleh buat cekodok nanti
nak buat muffin pisang?
lambat sikit kot, hihi
pastu terpandang pokok ubi kayu
tu ari pokoknya tinggi sampai tingkap atas
masa mak datang tu ari dah bising
katanya
'makin besar pokok ni, akar dalam tu pun makin besar
pecah simen dapur ni nanti'
takut la dengar, so aku cantas
ingat nak letak racun kasi mati je pokok tu
tapi sayang pulak
sebab aku suka makan celur pucuk ubi cicah budu
semalam nampak pucuk mudanya kemain banyak
tak sedar tangan pun memetik
cara celur biasa ialah
- rebus air dalam periuk dan masukkan pucuk ubi
tapi semalam tak berapa rajin nak merebus
jom kita buat cara mudah
1- basuh bersih daun pucuk ubi tu, jangan ada ulat melekat kat daun
2- pilih yang betul2 daun muda dan simpulkan
3- masa masak nasi, agak2 air dah kering
4- aturkan pucuk ubi atas nasi yang hampir masak tu
5- tutup periuk seketika dalam 5 minit
6- tara, dah siap
ada sedikit kesan hijau daun melekat kat nasi tapi jangan risau, ia masih boleh di makan |
penah buat macam ni?
versi orang rajin memang gini
hihi
my only hero |
jangan tak tahu, kalau makan pucuk ubi ni
berebut dengan si abam
sebab ni pun feveret dia jugak
Comments
sama ler...klau pesen dah malas nak celur...mmg sumbat dlm rice cooker ler jwbnya...:)
maceh kakak!!
pucuk ubi tu sedap kalau dapat makan dengan sambal kicap yang pedas.. fuh.. sedap.. dap.. dap.. ;)