Thursday, September 6, 2012

Kalau Nak Buat Tu,Buat Je..Jangan Ditanya Bila Giliran Aku

sebelum tu aku nak gelak dulu...kelakar la komen korang kat entri Wat Ever semalam.ada yang tanya aku peknen ke sebab tu akak tu gurau cuit-cuit perut aku.jawapannya setakat ni 'aku belum peknen',  hari ke depan aku tak tahu. 

dan boleh tak kalau aku baca sorang komen tu dan taknak publish komen yang korang tinggalkan kat situ?hehe...oklah,oklah..aku publish nanti ye ;)

semalam pegi majlis raya umah sebelah.sambil makan sambil borak beramah mesra dengan jiran-jiran yang jarang jumpa.majlis macam ni aku bukan bagi perhatian sangat pada makanan,datang nak tunjuk muka je takut nanti dikata taknak campur orang.tahulah kubur asing-asing tapi kalau mati mesti orang lain yang hantar ke kubur..takkan bergolek sendiri dari rumah ke kubur kan?

macam biasa lah kalau dah borak-borak tu mesti ada yang tanya 'kak A dah buat makan-makan.ko bila lagi nak buat.syawal dah nak abis ni?'

eh!kalau nak datang beraya umah aku datang jelah..tapi jangan la berharap nak makan kek 3 tingkat.aku terima je tetamu nak datang rumah tapi bab makan-makan aku akan hidang apa ada je.kalau waktu tu ada biskut hupseng..biskut tu dan seteko teh o sebagai temannya akan aku hidangkan.

tapi perlu ke ditanya 'bila nak buat majlis makan-makan?' perkataan majlis makan-makan tu besar bunyinya.nak bagi orang makan kena ikhlas jangan buat sebab orang lain dah buat,kita malu sebab kita belum buat lagi.elok-elok nak dapat pahala bagi orang makan tak pasal2 dapat dosa free sebab dibelakang merungut penat masak dan penat kemas umah bersepah..

sapa-sapa nak datang beraya tu atleast bagitau la bila nak datang.aku sebagai tuan rumah,segan jugak kalau orang datang dengan keadaan rumah bersepah dengan menan anak depan tv.walaupun dah kemas banyak kali tapi paham-paham la rumah ada budak kecik ni takkan sekemas mana pun.masa tu boleh jumpa sikat bawah tangga pun ada.

tak gitu?

tapi nama aku nak buat open house besar-besaran belum mampu lagi.aku kalau boleh teringin jugak nak buat macam orang lain yang pasang khemah berjalur 5 biji siap kerusi makan pakai skirt.masa tu ofkos aku tak masak la tapi akan tempah katering je sebab aku nak jadi tuan rumah yang vogue pakai baju labuci liplap-liplap sambil tunggu tetamu depan pintu masuk.taknak la layan tetamu sambil baju bau bawang.

emm..kalau dah banyak bercakap,banyak la pulak ayat yang buat orang lain panas telinga kan?duk diam-diam je lagi bagus.

tapi esok opis aku ada buat makan-makan internal punya.dalam opis je tak jemput orang luar sebab majlis raya besar-besaran akan dibuat 12hb ni.makan-makan esok ingatkan potluck tapi sebab nak jimatkan masa,diorang buat kutipan rm15 sorang.menu katanya macam-macam tapi aku tak ambik pot menu lain sebab aku dengar ada nasi dagang.ai like nasi dagang lauk ikan aye (ikan tongkol)

okey,daaa........

23 comments:

Rai said...

ek eleh..kepoh je tanya orang..nyampah aku masyarakat jenis bizibodi ni..tapi tu lah macam ko kata..takkan nak bergolek sendiri ke kuburan.. sabo je la..

NenetPenne (NP) said...

haa kan dah kena..
kalau buat majlis kenalah buat besar2 kan... kalau setakat nak datang berkunjung tu tak ada hal..kalau ada biskut, kita bagi biskut... kan...

alamakkkk ikan aye...suka!! tapi tak suka nasi dagang... takper, kita makan dgn nasi impit... penah buat mcm tu, amik nasi impit makan dgn gulai ikan aye... tu pun kalau ada nasi impitlaa kan... kalau tak, ratah jelah...

Acik Erna said...

dik..abang senang je jawb dik..dia kata dia" open the door" je untuk semua..bukan open house he he.

azieazah said...

Kak Azie bila kena soklan camtuh, memang geram jugak. Apatah lagi, cuti raya tak panjang. Dah masuk keja. Memang tak daya nak buat OpenHouse, dgn anak-anak masuk kolej manyak nak pakai duit, kan? Takpa la, nanti ada rezeki insyaAllah pasti kita kongsi-kongsi, ya tak?
Bestnya NaSi Dagang...!
*psssttt jangan lupa 23 Sept, Majlis Raya Blogger.

Kakzakie said...

Begitulah alkisahnya ye...

Kakak pun sama sejak anak-anak duduk asrama tak open house but still open the door untuk siapa saja yang datang. Kat rumah taman nie kebanyakannya kanak-kanak je yg rajin...

Puteri Satu said...

hish.. klu akak segan nak tanya gitu... sebab ibaratnya macam kita ni nak makan free jek manjang... ahaks.... tapi betullah klu nak datang..datang jekla kan.. takkan kena buat makan2 baru nak datang..ye tka...

cheqna said...

baru balik makan kat open opis ni..makan nasi dagang..sedapp....

bangsawan nilai said...

ni la dia. bila buat org ngumpat, tak buat pun org ngumpat gak...ha ha pesan aku jgnlah sampai tk pernah buat langsung

Miss Volvo said...

ala buat tak tau je

Asmara said...

wuwu.. tak bestnya bila ada mulut2 sebegitu. kdg mungkin org bercakap tu secara tak sedar kot. hehe.. *kene terima kenyataan tak lama lagi balik msia mesti jumpa org2 sebegitu. takbest2! terasa nak bermastautin teruih kat obersi gini. uhuhu..

Irfa said...

RAI...
bz bodi boleh tapi jangan la melampau
asal jumpa je soklan yg sama ditanya
ni bukan kali pertama dia tanya aku soklan tu tau..

Irfa said...

KAK NET..
hehe..rasa emo pulak bila baca balik en3 ni
namanya majlis haruslah meriah gitu
kalau boleh jemput vvip sekali baru betul2 majlis

ai like nasi dagang tapi nak yg ikan aye baru umphhhhhhhhhh
ada yg cadang buat nasi kerabu tapi leceh banyak bekas nak guna nanti
tgklah macam mana esok...

Irfa said...

KAK ERNA..
mcm akak senang,saya call je kalau nak datang :)
buat tak malu

Irfa said...

KAK ZAKIE..
konsep duk kat taman tak sama ngan rumah kg
nak dtg beraya kena call dulu takut nanti dtg terjah xde sapa kat umah
kt kg umah mak saya dulu..pintu bukak dr pagi smpi malam :)

kes budak2 beraya ni pun satu hal jugak..smpi kul 10 malm duk bagi salam nak beraya.org dh nak masuk tido..anak sapa lah agaknya tu

Irfa said...

KAK PUTERI..
ntahlah..manusia ni ada mcm2 perangai
yg boleh dilayan kita layan
rasa mcm malas nak layan..buat derk je lah

Irfa said...

CHEQNA..
wah sedap tu ;)

Irfa said...

BANGSAWAN NILAI..
dh penah buat dulu dan aku tahu mcm mana penatnya sebab buat keje sorang2
aku kalau boleh nak buat majlis yang sempurna dan semua org puas hati
aku taknak org dtg makan je tapi tak jumpa tuan rumah pun

Irfa said...

MISS VOLVO..
lalalalala... :)

sarah said...

betul betul betul..bukan semua mampu buat makan2..kalu nak datang beraya, datang je la kan..tak payah tunggu ada makan2..yang penting ikhlas nak terima tetamu..

Irfa said...

ASMARA..
bukan semua yg perangai macam tu,tapi krn sorang je dah buat mood kita spoil.

nak duk terus kat obersea?kesianlah pada yg menunggu kepulangan di tanah air ni..hehe

Leney said...

Terima kasih kerana sudah menzahirkan apa yang ada dalam kepala saya dalam blog awak...hehehe....sesapa nak datang, silakan, tak payah tunggu open house kan?

JunAina said...

Samalah kita dah bertahun2 tak buat makan2 kat rumah tapi minggu lepas ada le masak2 tu pun sebab anak2 nak ajak kawan2 dia org datang beraya kat rumah. Bila anak2 dah besar macam tulah dah pandai berkawan.

~ yus ~ said...

sukalah entri nkio ni Irfa....

akak pun selalu ada yg tanya begitu, tp tulah akak jawab, tak beropen house, tp nak datang, datang je lah, pintu rumah sentiasa terbuka...

betul kan, nak buat biar ikhlas, kalau dah kerana terpaksa atau malu semua orang lain dah buat kita tak buat, jadi tak ikhlas pula kan.