Salam Jumaat
dah hari ke 10 berpuasa
rasa sedih sebab tak sampai 20 hari je lagi tinggal
kalau boleh nak tambah lagi 2 bulan
boleh?
aku suka bulan puasa
perasaan yang tak boleh digambarkan dengan kata-kata
okey, kalau korang tengok tajuk tu
mesti pelik kan?
hidung sapa yang penyek?
terlintas nak wat entri bila baca blog kakakku sayang, Kak Erna
gambar ni
# kak, pinjam gambar ye
aku tak penah buat kuih ni
tapi masa kecik2 dulu mak @ nenek selalu buat bila bulan posa
resepinya senang je
adunan untuk buat kuih kekoh cha (buah melaka aka onde-onde)
baki lepas buat kuih buah melaka tu
kalau 'nise' dah habis, gentel dan penyetkan
macam korang penyetkan hidung (tekan tengah2)
pastu rebus dalam air menggelegak dan ketepikan
dalam kuali lain masak kelapa dengan santan dan 'nise' (gula kabung/gula melaka)
sampai likat dan masukkan adunan yang di penyet tadi
agak2 dah sebati semua adunan disalut kelapa
dah siap
# kadang2 kuih tu sama je tapi lain negeri lain namanya
eh peliknya, aku tak penah buat pun kuih ni
main agak2 je cara membuatnya
tapi pepandai bagi resepi
hahaha
(^_^)
Comments
Nenek eka org banjar, ada jugak bubur adunan dia macam ni, Wadai kepeng namanya.
Lepas dipenyek2 tu letak tepi. Kemudian dalam periuk, masukkan santan, gula, garam secubit, daun pandan. Dah gelegak, masukkan tepung yang dah dipenyet2 tu.
Kacau kacau , masukkan pandan.
Siap...
nak sedap, buh durian. Perghhh.hehehe
uiii Sedak ni...lama tak makey.
lain tempat lain namanya, tp kg saya panggil nama tu
wpun sama negeri mungkin lain daerah x sama panggilannya ;)
KAK SWEETIE..
sy pun blur bila sebut puteri mandi,selalu tertukar dgn badak berendam
tak kisah lah mandi ke berkubang, jgn terminum sudah
batal posa ;)
Kuih tradisi ni leceh tapi sedap..
Anak acik erna kata mak dia buat salah hihi..
Versi akak memang tak berkuah dik..macam tu je..tu pun sikit2 je letak inti..tak tahan juih yang manis sangat