Skip to main content

Mata Ke Dua

Minggu lepas, sedang baring2 dalam bilik
masuk si abam sambil sengeh2
apa yang kelakar aku pun tak tahu
'umie, spek umie patah, kakak terduduk'
diorang ni memang berebut jadi kaki mengadu
kakak buat hal, abam ngadu
abam buat benda pelik, kakak tukang report

WHAT 
# terus speaking omputeh, terkejut punya pasal

nak marah pun tak guna
pelik tak macam mana spek duk atas sofa?
sebenarnya petang tu berebut spek ngan kenit 
dia nak terai spek aku, so aku sorok atas birai sofa
terus lupa nak simpan dalam peti besi, huhu

Aku pesen rabun jauh
# lebih pada silau kot
baca novel tak payah pakai spek
tp kalau tengok citer korea, kena pakai utk baca sarikata
power kiri 150
kanan 170


Spek aku bajet murah2 je, janji boleh nampak benda depan mata
takdelah nanti orang kata aku sombong bila orang senyum aku buat donno
yang patah tu rm161 (promo bingkai RM1)
yang baru lagi murah giler, rm98 je  
konon nak repair bingkai je
beli baru membazir, aku kan sayang $$
tapi bingkai plastik tu pun kedai charge rm130
ish, mahal sangat tu dik
akak bajet RM50 je, haha

nampak rak promotion, buat spek baru harganya RM98 je
terus proceed buat yang baru
nanti free nak gi balik kedai buat spek yang patah tu
tengah cari resit lama, mana tahu masih dalam warranty
mana tah aku campak resit tu agaknya
ntah ntah dah selamat masuk tong sampah

sapa yang baca blog ni budak kacamata cam aku?
sejak bila pakai spek?
aku start pakai tahun 2006, lepas bersalinkan si abam
ni lah kot agaknya yang orang 
'beranak banyak urat putus, anak lelaki lagi banyak urat putus'

Pesanan Untuk Abam
'dah besar nanti beli spek mahal kat umie tau, bingkai tu pastikan yang ada jenama'
Boleh gitu?

(^_^) 

Comments

Miss Brenito said…
yesss, kak Irfa... kita sama
lepas bersalinkan si Luqman, saya terus pakai spek
anak lelaki kan byk urat putus..
since 2009...
nur anis said…
saya pakai spec dari form 1..huhu..dah berkali-kali ganti.. saya pun sama macam akak, beli yang murah-murah aje...
Aisy Nasiha said…
Haha.. insyaAllah.. moga anak2 Irfa jadi ank yg soleh solehah..lebih drp spek pun boleh belikan utk umi dia nati..

Nieda Ramly said…
mahalkan kos bila mata rabun....
terpaksa pakai spek, ada yang beratus2. nak pula yg pakai conteks lens lagi lah remeh part nak menjaganya
Acik Erna said…
Bole je kan abam sayang umi
Unknown said…
kita rabun sejak zaman sekolah..tapi eksen tanak pakai spek..bukan eksen..tapi rimas ada mende depan mata..haha..

sekarang pakai kontek lens..
Aisyah said…
ifa...nampak tak yong angkat tangan ni...hee...aik akak pun baru patah..tetindih masa tidor balik dr johor ritu...skrg pakei yg spare..tp kurang power..drive malam pun gayat sket..tunggu gaji lew...huhu..akak pakei spek dr darjah 6..keturunan..starting power less than 100..skrg dah 700..huhu...takde mata ke 2 mcm OKU..tak nampak..
Unknown said…
ko pakai spek apa pun ok je..muka ko sesuai pakai.. muka aku kecik.. malas gila nak pakai.. tapi lately aku stress sampai mata makin tak nampak.. terpaksa gak pakai spek lama..

aku email ko semalam.. busy eh?
kayyana said…
Alahai.. takpelah.. hikmahnye dpt juga mama die merasa spek baru kan kan kan.. hehehe.. kita pun rabun jugak tp taknak pakai spec.. selalu kene bebel ngn husband.. malam mmg tak berani sgt nak bwk kete sebab silau tinggi.. hehehe
Dr K said…
hahahaha...urat apa lah yg putus kalau beranak...
pakai la contact lens..
saya pakai spek ikut mood...selalunya guna c/lens
paridah said…
kalau xterpatah fremnya tentu x tukar lagi kan irfa...ada hikmahnya sesuatu yg berlaku tu...

Popular posts from this blog

Cara Mudah Kilatkan Perhiasan Perak (Silver) Yang Kusam

eh! tajuk macam skema sangat kan? SALAM JUMAAT untuk semua okey, ni pun citer minggu lepas korang nampak tak? betapa malasnya aku nak apdet blog sejak lepas raya banyak citer nak kongsi, tapi malas nak mengarang, huhu minggu pertama masuk keje lepas raya tu ada jualan murah macam2 barang ada sapa kenal aku mesti tahu yang aku takkan beli benda mahal lagi murah, lagi bagus tak cantik pun jadi cantik disebabkan harganya murah hahaha semua pakat berebut beli antara barang yang menarik hati aku ialah silver bracelet ni tapi barang lama, dah kusam dan tak berkilat kengkawan yang beli kata 'ko beli je, murah sangat nih. nanti beli cecair pencuci silver, kilatlah ni' so aku beli lah 5 set nape tamak sangat ni? sebenarnya aku ada agenda tersembunyi tungguuuuu yang ni antara yang masih berkilat sikit ada 1 set tu takde sapa nak ambik ko tolak kat aku, aku tolak kat ko last2 aku je lah yang ambik   aku ambik sebab nak

Letak Ubat Ulser DiBibir Batal Puasa Tak?

bulan posa ni kan,aku kurang minum air..yelah,dapat minum lepas berbuka je,mana boleh minum waktu siang hari.itupun paksa diri abiskan minum atleast 1 liter sebelum tido.sahur minum lagi.betul ke tidak cara ni aku pun tak pasti..dahlah aku ni selalu kena ulser kat bibir.tu hari yang naik 3 biji dalam mulut tu seminggu lebih jugak baru baik.siksa wooo.. ni pun ada tanda2 nak kena lagi.dia punya penyebab senang je..tengah2 sedap makan,tetiba tergigit bibir..permulaan kat situ la.esoknya dah tumbuh.huhu.bukan aku tak hati-hati tapi kalau nak kena tu tetap jugak kena. so ni aku google masa kena ulser kat bibir tu.lupa nak publish.nak delete sayang la pulak.boleh jadi rujukan masa akan datang. entahlah..aku tak makan @ minum masa tu cuma letak ubat tu je..kalau batal jugak aku ganti la nanti.what 2 do. sumber dari sini Soalan: Batal atau tidak puasa - sapu ubat pada bibir kerana ulcer Assalamualaikum Saya sakit ulcer di tepi bibir dan saya telah letak ubat ditepi bibir saya. Adaka

Bila Depan Rumah Jadi Port Kucing Berak

Hai Blog Lama tak singgah, syukur masih ingat password, haha Okey, ini post kat FB tadi, saja post kat Blog pulak, rindu nak update blog Ini kisah taik kucing, haha yang putih2 bertaburan tu sabun serbuk ye, bukan salji, haha semai balik bayam brazil ni,yang semai semalam terpaksa buang, geli pulak aku bila terbayang taik nya, oh aku letak sudu plastik sebagai usaha mengelak dia berak lagi kat situ Emmmm Dah lama aku tak bercerita tentang masalah negara yang aku alami, iaitu masalah depan rumah yg di jadikan toilet oleh kucing2 terbiar di taman ni. Tiap pagi sebelum keluarkan kereta, tahap wajib kena ceduk buang taik dulu Tak bercerita bukan sebab dia dah insaf tak berak situ, tapi sebab aku malas nak peningkan kepala. Dia berak, aku ceduk buang. Aku ceduk buang, dia berak lagi. Begitu lah kesah sampai abang Jamil mampus, hehe Beberapa hari lepas aku ada terbaca pasal tips TuanKHM, dia tabur sabun basuh jenis serbuk di tempat kucing berak. So aku pu