Thursday, January 5, 2012

Ombak Rindu Filem vs Novel

memang ketinggalan la ko Irfa .. orang dah berzaman naik ke bulan,ko baru nak buat kertas keje nak bina roket.huhu..'better late than never' katanya.

aku dah baca novel Ombak Rindu lamaaaaaaa dulu.dan aku dah lupa jalan citernya.tapi ada kawan sanggup pinjam ngan jiran dia dan bagi aku pinjam (ni kes dia nak khatam sekali lagi dan aku pun tumpang 2kaki la).nak beli balik novel tu rasanya tak payahla.baik aku simpan buat beli beras :) lagipun aku rasa bulan ni adalah bulan duit mencurah-curah keluar macam air je.yang masuknya tak banyak tapi yang keluar melebihi dari yang masuk.tapi pikir Positif,duit boleh cari lagipun itu lah kegunaan DUIT.memang untuk digunakan dan kalau simpan banyak-banyak pun bukan boleh bawak masuk kubur.

aik..rasa macam dah keluar landasan ni.rasanya aku nak citer pasal novel tadi.huhu







okey..balik ke pangkal jalan.sekarang kat Astro First dah boleh langgan citer ni.korang ingat aku nak langgan?sori naik lori..niat tu ada tapi itu hanya kehendak dan bukan keperluan...aku dah lupa pun pasal citer Ombak Rindu ni hinggalah aku nampak dvd citer ni atas rak tv.rupanya 'soulmate' aku pinjam ngan kawan untuk aku tengok..terharu mak nak :)

dipendekkan citer..novel yang aku pinjam konon nak khatam balik tu masih tersadai belum dibaca..eh!baca novel kena ambik mood.mana boleh tengah sibuk hal lain tetiba nak baca novel kan?so aku tengah menunggu mood datang tapi alang-alang dvd depan mata..apalagi tekan butang ON..

emmm..komen aku?setitik air mata atau air hidung pun tak keluar..jenuh aku tunggu celah mana la part yang boleh buat aku mengalirkan air mata.namun tiada hingga ke scene terakhir.tapi past atas katil tu memang buat aku meremang bulu kaki la.eh ada bulu kaki ker?sapa yang untung dalam filem ni?abang Haron jugak..kah kah kah

tadi aku gugel gambar en Aaron kiss his wife berlatarkan latar belakang Eiffel Tower Mercu Tanda Kota Paris tu..ingat nak letak kat sini tapi aku remove balik takut nanti ada yang kutuk dia lebih2 (padahal biarlah..lagipun gambar kiss tu dengan wife dia)..aku dah ke sana 2 kali tapi tak terfikir nak ambik gambar camtu.emm,agak2 kalau aku letak kat blog ada yang muntah hijau tak?hehe..ai rasa kalau buat pun baik simpan untuk tontonan diri sendiri je la

kataku pada 'soulmate'.'bang,part mana yang orang duk citer sampai laki bini boleh mengalir air mata ni?'..last-last korang tahu apa komen cik abe 'sebab umie dah baca novel so tengok filem dah tak boleh nak feel.lagipun duk cari apa beza antara filem ngan novel tu pasal jadi camtu'..hambek ko

aku jawab apa 'mungkin perasaan umie dah hilang kot dengan citer sedih-sedih ni..dah hilang dibawa kakak balik kampung'.tapi yang pasti..masa baca novel dulu memang aku ada mengalirkan airmata..kiranya cukuplah sekali kan?hehe

layannnnnnnnnnn

10 comments:

kakcik said...

DVD dah ada jual kan? Cuma RM19.90 - dan kakcik belum rasa nak beli, sebab tak tahu celah mana masa nak nengoknya. ;-)

Kasih Firdaus said...

ala..mmg tak der pun part yg boleh alirkan air mata..mungkin mata org lain la....

tak sehebat yg diperkatakan..

Zurina Hj.Zainal said...

irfa....saya dh lebih 5 x tgk cite ni....tiap2 kali aaron nangsi, saya nangis...boley cantu? heheh....irfa dh tak de feel sbb dh baca buku dia kot...tu pasal dh tak rasa apa2 kot...husband saya naik jenuh tgk saya nangis bila bab aaron nangis...hhehehe...semua gara2 astro first!!

bangsawan nilai said...

bagi aku simple je. nama pun di'adaptasi' dpd novel...tentu ada yg tak sama.

Liz Rohaizat said...

nasib baik tak pergi tgk. tu la, sebab rasa cerita2 novel nie... kalau dah baca novel dan kita suka novel tu,jgn la pergi tgk. nanti dlm otak dok compare. tu yg sudahnya tak rasa apa2

Nida said...

Nida tengok online kat youtube je... nak suruh adik poskan cd jauh sangat...

mummY daniSha said...

novel dah baca...movie pun dah tgk...x dela sampai menanges..tp tersentuh lah jugak hehehehee

Zareda Norman said...

Kak zar nangis scne mail jer.. Sbb muka dia tulus suci ikhlas gitu..

Cik Ina Do Do Cheng said...

irfa, semalam cik ina pegi pasar malam, tauke cd cetak rompak sibuk suruh cik ina beli cd tu, sebab masa tu dia bukak vcd tu tuk tontonan pengunjung pasar malam. benggang je tauke tu dengar cik ina cakap "lu ingat gua minah jiwang ke", terus cik ina sambar cite songlap. pengunjung pasar malam pandang cik ina ngan muka tak puas hati .ada aku kesah .kah kah kah

diana said...

cemana ada blogger lelaki yang dok kata sedih sampai nak nangis tu..
pelik..tapi saya tengok cerita melayu tak pernah menAngis sedih..
heheheh